Trinomi i ullinjve në Piqeras.(Ulliri i Lotëve , Ulliri i Qishës , Ulliri i Cilos.)

Trinomi i ullinjve në Piqeras.(Ulliri i Lotëve , Ulliri i Qishës , Ulliri i Cilos.)
Gjatë viteve të shkollës fillore , ku e kam pasqyruar edhe në biografinë time , pas mbarimit të mësimit kishim edhe studimin e detyruar , te cilin e bënim në shtëpi , por nën kontrollin e vëzhgimin e mësuesve , që bëhej edhe nga ata, edhe nga vetë nxënësit.
Njëherë , në klasën e katërt , nuk dija tabelën e shumëzimit me 9-të . Kjo do të më kushtonte me një dënim << brënda >> , nga mësuese Nedo Kondi , deri në orën katër të pasdites.Torturë më të madhe nuk do të kishte ! Që të kesh shtepinë dhjete metra larg nga shkolla dhe të jesh i dënuar të rrish brënda ?! Mirëpo kjo më vlejti shumë . Nga ana tjetër mamaja i thoshte mësueses të më linte në klasë ,se isha i dobët e nuk shkoja dot në Piqeras.
Por për fatin tim të mirë dhe rezultatet e larta , mësuesja nuk e dëgjoi mamanë.Kështu , tani disi më i rritur , në një cikël , më të lartë , ndjenim një krenari autoritare dhe të lavdërueshme për moshën.

Në klasën e pestë kishim mësues kujdestar Vasil Gjivoglin.Mësues që ,pa sforco ,por në mënyrë te natyrëshme , falë edhe cilësive dhe aftësive të tij , do të ngjizte akoma më shumë dashurinë për gjuhën e letërsinë.Këtë dashuri për gjuhën e letersinë , ne e kemi të gjithë si familje.Gjate katër viteve në këtë shkollë,mora shumë dije për jetën,falë mësuesve të aftë por edhe laboratorëve , kabineteve e detyrave të përditshme.Gjatë kater viteve në këtë shkollë,isha dhe anëtar i rrethit letrar të shkollës,pasi lëndët ekzotike nuk më pëlqenin shumë.Zhvillonim në natyrë edhe punët e ndryshme bujqësore me cikël të plotë,nga mbjellja deri në vjelje.Por përveç kabineteve të mësipërme , kishim edhe një kabinet tjetër ... një kabinet në natyrë.Ky ishte kabineti i letërsisë.Ku do të bënim orët letrare , ose referatin e ndonjë libri , shkonim përballë shkollës , tek një ulli , në një lëndinë të bukur, aty ku sot shkon rruga për në Sasaj.Do ta zhvillonim orën e mësimit pikërisht këtu.Kjo është një meritë e padiskutueshme e mësues Vasilit,i cili kështu demokratizonte orën e mësimit , e zhvishte nga kornizat klasike , nxënësit ishin më të çliruar ,flisnin më lirshëm dhe kështu ora e mësimit dilte me tërheqëse dhe më me rendiment.Dhe ne, ish-nxënesit e tij,do ta pagëzonim ate << ulli >> , si të paharruarin <<Ulliri i Cilos >> , ashtu si dikur piqerasiotët kishin pagëzuar <<Ullirin e Lotëve>> në Kujth ku percilleshin mërgimtarët dhe niseshin e ktheheshin tregëtarët Piqerasiot me varkat e tyre, që përshkonin gjithë mesdheun ,dhe <<Ullirin e Qishës >> , tek kisha e Shën Thanasit,ku burrat e mençur bënin kuvend.

Comments

Popular posts from this blog

Topografia e fshatit Pozheran

NDËRSA SODIT