HIMARIOTËT NË REGJIMENTIN MAQEDONO - ILIR TË MBRETËRISË SË NAPOLIT 1734 – 1861 (1)

HIMARIOTËT NË REGJIMENTIN MAQEDONO - ILIR TË MBRETËRISË SË NAPOLIT 1734 – 1861 (1)

Nga Lutfi ALIA

Arbereshi Papàs Andrea Filia, më 12 qershor 1764, në relacionin dërguar Rev. Papàs Paolo Parrino, rektori i Seminarit Albanezo – Grek të Palermos, krahas informacioneve për gjendjen e albanezëve të përqëndruar në Kapitanata të Pulias, tregon dhe për mobilizimin e albanezëve në rradhët e Regjimentit Maqedon të Mbretërisë së Napolit. Doreshkrimi i murgut Filia, i ruajtur në arkivin e Famullisë Shën Nikolla të Mezzojusos (Cartella n III, Carpetta n° 1 - Fascicolo n° 3), është transkriptuar dhe botuar nga Giuseppina dhe Pietro Di Marco. (1)
Arbëreshi Papàs Paolo Parrino, ishte bashkëpuntori i themeluesit të seminarit P. Giorgio Guzzetta. Parrino kishte shkruar një vepër, që mbeti e pabotuar: “Di perpetua Ecclesiae Albanenses concessione cum Romanem”, e cila ndodhet e arkivuar në seminarin Albanezo – Grek të Siçilisë. Papàs Parrino vdiq me 5 maj 1765. (2)
Papàs Andrea Filia pasi kishte shërbyer prift në famullinë e Chieuti ne Kapitanata (Foxhia) dhe në famullinë Shen Pjetri dhe Pali në Napoli, deri në fund të jetës shërbeu kapelan i Regjimentit Maqedon të Mbreterisë së Napolit. Vitet në këtë regjiment i dhanë mundësinë të njihte mirë oficerat dhe ushtarët albanezë. (3, 4)
Familja e Andrea Filia ishte me origjinë nga Filati i Çamerisë, e ardhur në Itali në gjysmën e parë të shekullit XV. Disa pjestarë të familjes u vendosën në Mezzojuso të Siçilise dhe një pjesë në Pulja. Se bashku me familjen Filia, ne Pulja zbarkuan dhe shumë banorë nga Kuçi, të cilët u shpërndanë nëpër disa vendbanime të Siçilisë. Nga familja Filia dhe Kuçi, kishte shumë oficera në Regjimentin Maqedon të Mbretërisë së Napolit. (1)
Pasi përshkruan gjendjen e albanezëve, të këtyre banorëve të rinj të krishterë, të vendosur në Pulia gjatë viteve 1468 - 1495, Andrea Filia tregon se në vitin 1583, në Otranto zbarkuan disa familje himarjote mes tyre familjet e Gjergj dhe Merkur Sasso, nga fshati Sasaj afër Shën Vasilit në Provincën e Himares. Të dy vellezerit u ndanë, Gjergji u vendos në Chieuti (Kieuti), ndërsa Merkuri në Portokanone. (1)
Në vazhdim të relacionit, Filia tregon se në vitin 1680, zbarkuan në Pulja familja Golemi, nga fshati Golem i Epirit, si dhe familja e arvanitasve Gjergji, të ardhur nga Maina e Moresë, se bashku me dy priftërinj ortodoks Giorgio dhe Makario Sevasto, të cilët u stabilizuan në Chieuti (Kieuti), ku kryenin sherbime te ritit ortodoks.
Më 4 mars 1743, në Pulja zbarkoi një grup i madh familjesh himariote, të cilat me urdhër të mbretit të Napolit, u sistemuan në Villa Badesse, në provincën e Peskarës - Abruco.  Në këtë, grup ishin dhe 18 familje me origjinë nga Piqerasi, të cilët pas sulmeve dhe grabitjeve që kishin pësuar nga banorët e Golemit, të Borshit, si dhe nga turqit, ishin detyruar të braktisin vendlindjen, të zbarkonin në Brindizi dhe të vendosen në Faggiano (Faxhiano). Sëbashku me piqerasit ishin dhe disa familje nga Lukova.
Nder familjet e vendosura ne Vila Badessa, ne shekullin XVIII u shquan kapitenët Kostantin Blassi e Pati Gjini dhe majori Demetrio De Mikeli, të cilët u inkuadruan në radhët e Regjimentit Maqedon të Napolit. (1)
Komuniteti albanez në Vila Badessa, shërbehej nga priftërinj të ritit ortodoks, si basiliani Makario Nika nga Piqerasi dhe nga priftërinjtë himariotë Demetrio Atanasi, Gjon Nika, Spiridon Andrea, Mikel Spiro Andrea, të
cilët si shkruan Andrea Filia “me zell dhe dashuri i shërbyen kësaj gregje të vogël albanezësh”. (1)
Piktoria dhe shkrimtaria anglosaksone Estella Canziani (Kanciani), në vitin 1911 vizitoi Abrucon dhe rezultatet e studimeve etnografike, i botoi në veprën “Permes Apenineve dhe trojeve te Abrucos”, ku ndër të tjera shkruan: “Kishim dëgjuar të flitej për arbëreshët në fushat e Sulmona. Ata ruanin besime të vjetra të çuditëshme, besonin në drekësit(Driadat), në murgarat(shtrigat) dhe në fiatazat (zanat). Nga këto takime mbresëlënëse, Kanciani realizoi një pikturë në vaj, portertet e dy grave arbëreshe të Vila Badessa. (5)
Në Villa Badessa jeton një komunitet arbëresh, më saktë italo-albanez, një thesar historik dhe kulturor pak i njohur. Në komunën Rosciano (Roshiano) të Peskarës, në vitin 1743 jetonte një komunitet historik, i lidhur me mbretërinë e Borbonëve të Napolit. (5)
Si theksohet në enciklopeditë italiane të vjetra dhe aktuale, arbëreshët e Villa Badesse, për shumë shekuj e ruajtën kulturën etnike, ritin ortodoks, veshjet, doket dhe deri në vitin 1956 e ruajtën dhe gjuhën albaneze. (6)
Për mobilizimin e himariotëve nëRegjimentin Maqedon tëMbretërisësëNapolit, kontribuoi Imzot Giuseppe Schirò (Zef Skiroi) nga Piana degli Albanesi, i cili pasi shërbeu 18 vjet misionar nëHimarë, nëvitin 1736 u konsakrua Ipeshkëvi i Durrësit. Imzot Skirò i kerkoi dy himarioteve Strati Gjika dhe Zotit Pani, tëmobilizojnëdjemë himarjotëpër nëRegjimenti Iliro – Maqedon tëNapolit. (1, 4)
Konti Strati Gjika, fisnik i pasur i Himarës, nëvitin 1734 u thirr nga Mbreti Borbon Karli i Napolit (mëpas Karli III – mbreti i Dy Siçilive), i cili e ngarkoi tërekrutonte bashkatdhetarët e tij, për tëformuar Regjimentin Iliro – Maqedon tëMbretërisësëNapolit. (3,4, 7, 8, 9)
Nëvitin 1735, Mbreteria e Napolit u shfaq nëskenën europiane e drejtuar nga Karli, njësovran ambicioz, i cili për ta ngritur shtetin e tij nënivelin e fuqive tëtjera, kërkoi tëshkëputej nga hegjemonia spanjolle. Karli krijoi nje aparat modern adiministrativ, ekonomik dhe sidomos ushtarak, qe e forcoi nëpërmjet rekrutimit tëmercenareve tëhuaj, duke krijuar ushtri tëfuqishme per t’u perballur me fuqitëe medha europiane. (4, 7, 10)
NëPeruxhia, më5 mars 1734, Karli Borbon kaloi nërevistëushtrinë, e cila perbehej kryesisht me ushtar te huaj si spanjollë, vallonë, zviceranë, gjermanë, albanezë, maqedonë, irlandezë, grekë, malazeze e pak italianë.
Më24 maj 1734, nëbetejën e Bitonto, regjimentet e Karlit korrën njëfitore tëbujshme kundër garnizoneve austriake. Nëkëtëbetejëu shqua batalioni i albanezëve i komanduar nga konti Strati Gjika. Pas kësaj disfate, ushtria perandorake u tërhoqnga Pulja. Siçilia e mbetur e pambrojtur, u pushtua lehtënga ushtria e Montemar. Pasi mori me rradhëtëgjitha keshtjellat napolitane, më10 maj 1735, Karli hyri triumfues nëNapoli, i pritur me entusiazëm nga populli. (4, 10, 11)
Më3 korrik 1735, në katedralen e Palermos, Karli III u kurorzua Mbreti i Napolit dhe i dy Siçilive. (4, 9).
Më 10 gusht 1744, ushtria e Karlit III e përbërë kryesisht me regjimente mercenarësh të huaj, në betejën e Velletri, korri një fitore tjetër kundër ushtrisë perandorake. Suksesin e kësaj beteje, mbreti Karli III ia dedikoi albanezëve të fanterisë Maqedono – Ilire, i përbërë nga albanezë, malazezë dhe maqedonë. (10, 11)
Themelimi i regjimentit Maqedono - Ilir, ka protagonist kryesor kontin albanez Strati Gjika nga Dhermiu, i cili pasi kishte shërbyer toger në ushtrinë e Republikes së Venedikut, per konfliktet me eprorët, e degraduan, madje Serenisima e shpalli person i padëshirueshëm. Në këto rrethana, Strati Gjika u largua nga Venecia dhe shkoi në Napoli. (6, 7, 11)
Mbreti Karli III e ngarkoi Strati Gjikën të mobilizonte himariotët në sherbim të koronës së Napolit. Gjika organizoi dhe drejtoi operacionet e rekrutimit tëmercenarëve ne territoret e Albanisë, Maqedonisëdhe Greqisë.
Banorët e këtyre vendeve shquheshin si luftëtarëtrima, por nuk ishin tëdisiplinuar për tëmilituar nëreparte tërregullta. (9, 10)
Strati Gjika nuk u kufizua vetëm nëterritore tëpushtuara nga Perandoria Osmane, por shkoi dhe nëDalmaci. Këto aktivitete tëGjikës rane nësy tëVenedikut, që e kishte dënuar nëmungesë, madje shpalli se paguanin 100 monedha ari për atëqëdo ta vriste. (11, 13) Ky lajm nxiti ambicjen e piratëve ulqinakë, tëcilët sulmuan njëanije me rekruta malazeze, duke menduar se aty ndodhej dhe konti Strati Gjika, por nuk e gjetën dhe mbetën duar bosh, nuk e fituan shpërblimin e majmur të premtuar nga Serenisima. (12, 13)
Cesare Vignola përfaqesues i Venecias nëNapoli, e informonte rregullisht Serenisimën për aktivitetin dhe lëvizjet e Strati Gjikes për rekrutimin e albanezëve. Në informacionin e 10 korrikut 1736, Vinjola shkruante se 500 albanezë, pasi kishin zbarkuar nëOtranto, ishin nisur për nëNapoli, per t’u inkuadruar nëRegjimentin
e komanduar nga Strati Gjika. (10, 14)
Nëvitin 1737, në “Piazza di Capua”, u formua zyrtarisht batalioni “Real Macedonia”, i përbërënga albanezë, me komandant nën-kolonelin Strati Gjika. Me shtimin e rradhëve me mercenarë tëtjerë, nëvitin 1739 u themelua Regjimenti Maqedon, me dy batalione, i pari me komandant Strati Gjika, nëtëdytin Giorgio Korafa. Nëceremonine e organizmit te regjimentit, nëprani tëmbretit Karl, komandanti i batalionit II, koloneli Korafà, u prezantua me veshje albaneze dhe me shpatën e Gjergj Kastriotit Skenderbeut, shpatën e famëshme “Enesis”, qëAi e mori nëmuzeumi e Kapodimonte tëNapolit. Me këtëgjest fisnikërie Karafa krijoi entusiazëm tëmadh nërradhët e ushtarëve dhe tëpjesmarrësve. (4, 9, 10, 11, 13)
Nëpërbërje tëushtrisëtëMbretit Karli III Borbon, ishin inkuadruar 11 regjimente me ushtarëtëhuaj:
1. Regjimenti“Reali Guardie Svizzere”, i komanduar nga koloneli zviceran Giuseppe Antonio Tschudy.
2. Regjimenti “Fonseca”,i përbërënga mercenare korsikas, ku militonte oficeri Paskuale Paoli,udhëheqësi i
irredentizmit për pavaresi tëKorsikës nga Republika e Genova.
Nëprill tëviti 1755 Korsika fitoi pavarësinëdhe Paskuale Paoli u zgjodh kryetar i Republikës.
3. Dy regjimente “Macedone”ose “Illirico”,me mercenarëtëardhur nga Macedonia, Albania, Greqia
dhe Dalmazia (kryesisht nga Mali i Zi). Komandant Regjimentit I u emërua nën-kolonel Strati Gjika, i cili
në vitin 1784 u gradua gjeneral, ndërsa regjimenti II komandohej nga koloneli Giorgio Karafa, të cilin në
vitin 1775 e graduan gjeneral. (9, 10)
4. Dy Regjimente Svizeriane “Jauch”e “Wirtz”, qëmbanin emrat e dy komandantëve respektiv.
5. Tre Regjimente “Hainaut”, “Anversa”dhe “Namur”,tëformuar me ushtarëvallonezë dhe gjermanë.
6. Regjimenti “Re”, i formuar me mercenarëtëmobilizuar nëIrlandë.
7. Dy regjimente kavalerie “Rosiglione”dhe “Dragoni Tarragona”,tëformuar me spanjollë..
Pas vdekjes tëKarlit III, nëfronin e mbretërise u ngjit i biri Ferdinandi IV, i cili u kurorzua mbret me 6 tetor 1759, por me qëAi ishte minoren, për drejtimin e mbretërisëu krijua njëkëshillëregjence i drejtuar nga kryeministri Tanuçi, ndërsa Ferdinandi iu besua princit tëSan Nikadro, i cili u kujdes për edukimin e tij.
Koloneli Giorgio Korafa vdiq nëIskia ne vitin 1775 dhe komandën e Regjimentit Maqedon e mori koloneli Strati Gjika. Pas vdekjes sëtij, komandant u emërua i biri Anastas Gjika. (4, 9, 10, 13)
Mbreti Ferdinand IV e vazhdoi traditën e tëAtit, urdhëroi mobilizimin e ushtarëve nëAlbania. Këtëmision ia ngarkoi gjeneralit Diego Naselli, i cili për rekrutimin e ushtarëve albanezë, dërgoi nëHimare dy oficera tëbesuar Xhiovan Spiro dhe Kristofor Dukagjini, tëcilët u lidhën me parinëe fshatrave tëHimarës, nëveçanti me Kostantin Kasnecin. Tëdy emisaret e mbretit, firmosën njëmarrëveshje tëre, për rekrutimin e himarjotëve nëushtrinëe Ferdinandit IV, si dhe garantuan 10 vende studimi nëKolegjin Nunziatella tëNapolit, për fëmijët e parisëtëfshatrave tëHimarës. Kjo marrëveshje u firmos edhe nga Ali PashëTepelena. (4, 9, 10, 13, 14)
Ferdinandi IV, nëvitin 1778 e riformoi nëmënyrëradikale ushtrinëdhe marinën. Nëkrye tëushtrisëemëroi gjeneralin irlandez John Akton, tëcilin mëpas e emeroi Ministër i Luftës. Pothuaj nëtëgjitha njesitëushtarake u emëruan oficera tëhuaj, mes tyre albanezë, tëcilet krijuan njëaparat ushtarak tëfuqishem dhe me efikasitet drejtues, qëe shndërroi armatën nënjëinstrument luftarak efiçient. (9, 10, 11, 13, 15)
Regjimenti me albanezë, i quajtur “Coppoloni” (Coppoloni do të thotë kapuçanët, sepse ushtarët mbanin kapuçin, apo festen karakteristike albaneze), ishte ndër repartet më të shquara në veprimet luftarake, por edhe më i pa disiplinuari, nëperiudhat kur qëndronte nëkazermat e Napolit.
Nëvitin 1789, me urdhër të MinistrisësëLuftës, regjmenti i albanezëve u shkri, mercenarët hiamriotëu shpërndanë, disa u rikthyen nëvendlindje, shumëtëtjerëkaluan nëshërbim të fisnikëve italianë. (4)
Ne vitn 1798, Ministria e Luftës u detyrua t’i kërkoi përsëri albanezët, tëcilët i organizoi në“Batalionin e pushkatarëve vullnetarëAlbanezë”, i cili quhej dhe batalioni i “Camiciotti”- i “Fustanellave”, per veshjen
karakteristike shqiptare me fustanella. (4, 9, 10, 13)
Lista e oficerave nga Provina e Himares, ne Regjimentin Maqedon te Mbretrise se Napolit.
Arbëreshi Primaldo Koko (Coco) O. M, nëveprën “Casali albanesi nel Tarentino – Studio storico critico, con documenti inediti”, botuar ne vitin 1921”, prezanton listën e oficerave himarjotë, qe militoninnë njesitë e Regjimentit Maqedon tëMbretrise se Napolit nëvitin 1794. (16)
Kjo liste, botohet sipas dokumentave te Arkivit te Shtetit te Napolit. (7, 16)
Me qe emrat jane shkruar ne italisht, I kam transkriptuar ne shqip per te dhene emrat originale.
DOKUMENTI 15
Inspektori marshall-kavalieri Diego Naselli, regjistroi emrat e oficerave të mobilizuar në Provicën e HimarësnëEpir, me gradat e sejcilit dhe me pagën respektive (Archivio di Stato di Napoli. Min. Est. Filza 4253) (7)
Vendi                         Emri                                           Mbiemri                                         Grada                                Shpërblimi (rroga)
Nivica                        Cesare                                            Cumi (Kumi)                               kapiten                             3 monedha ari
Nicola (Nikolla)            Gicca (Gjika)                              kapiten                             3     “
Lasca (Laska)                   Pristi                                                     toger                             2
Niccola (Nikolla)          Menxi (Menkshi)                       kapiten                             3
Dimo (Dhimo)                      Damo (Dhamo)                                toger                             2
Costa (Kosta)                         Niclecca (Nikleka)                          “                            2
Stefano                                 Duca (Duka)                                     “                            2
Dimo (Dhimo)                      Colia (Kolia)                                     “                            2
Costa (Kosta)                         Cesare (Çezari)                                nen-toger    2
Stilo                                         Pristi                                              “          “           1 e ½ monedha ari
Polio                                        Murgazzi (Murgasi)                      “          “           1 ½
Laser (Lazer)                          Gicca (Gjika)                                   “          “           1 ½
Dimo (Dhimo)                      Duca (Duka)                                    “          “           1 ½
Vrano                                          Martico (Martiko)                     tenente                             1 ½
Shen Vasili       Viero                               Costa (Kosta)                                       kapiten                              3 monedha ari
Stefano                                 Zovanni (Xhovani)                           “                            3
Nellio (Nelo)                     Bocci (Boçi)                             toger                              2
Martico (Martiko)       Lasca (Laska)                                nen-toger    1 ½
Nestora (Nestor)         Cherchessi (Kerkesi)                   “          “           1 ½
Dimo (Dhimo)                      Gini (Gjini)                                        “          “           1 monedhë ari
Spiro                                       Pristi                                               “          “           1 ½ monedha ari
Lusca (Lushka)                     Nova                                                “          “           1 ½
Stilo                                         Costa (Kosta)                                 “          “           1 ½
Attanasio (Athanas)        Pristi                                         “          “           1 ½
Lasca (Laska)                         Pristi                                                “          “           1 ½
Udezzovo        Cesare (Çezar)                                Martiri                                                           “         “           2 monedha ari
Lukova   Spiro Costa (Kosta)   Martiri                                                       kapiten                             3
Costa (Kosta)                         Martiri                                                          toger                              2
Cesare (Çezar)                      Martiri                                                           toger                              1 ½
Polimero                            Spiro                                                 nen-toger    1
Cesari (Çezar)                        Cussari (Kusari)                  toger                              3
Picherni
Piqeras              Costa (Kosta)                       Kemdro                               kapiten                             3 monedha ari
Michele (Mikel)            De Micheli (Mikeli)                    “                            3
Nicola (Nikolla)            Zacco (Zaho)                              toger                             1 ½
Cleparò
Qeparò              Demetrio                          Niclecca (Nikleka)               kapiten                              3
Cesare (Çezar)                      Spiro                                                toger                             1 ½
Cumi (Kumi)                          Michele (Mikele)                           “                            1 ½
Gioia (Xhoia)                         Gini (Gjini)                                       nen-toger    1
Martino (Martin)        Duca (Duka)                                kapiten                             2
Malio                                      Pali                                                 nen – toger  1
Spiro                                        Cocea (Koçea)                               “          “           1
Cicea (Çiço)                       Dinagiocca (Dinogjoka)                    “          1
Drimades
Dhermi             Zaccaria (Zakaria)      Gicca Uretto (Gjika)                    kapiten                              3 monedha ari                                           Nicola (Nikolla)           Pristi Uretto                              toger                              2
Diaco (Dhjako)                     Dima (Dhima)                                  toger                              2
Demetrio (Dhimiter)      Polimero                                    nen – toger  1
Nestoro                                Gicca Nina (Gjika)                           kapiten                              3
Dimo (Dhimo)                      Gionilia (Gjonilia)                            “                            3
Pano                                        Dima Calojero                               toger                              2
(Dhima Kallogjeri)
Polimero                            Lecca (Leka)                                       “                            2
Pano                                       Elia Bicilli (Biçilli)                             “                          1 ½
Pario                                       Elia Versi                                        nen – toger  1 ½
Dimo (Dhimo)                     Vasso Bicilli                                      “          “           1
Nicola (Nikolla)            Pristi Cocca (Koka)                    “          “           1 ½
Nestora                                Dimdedi (Dhimodedi)                         “      “           1
Giocca (Gjoka)                     Tigiocca (Tigjoka)                            “          “           1
Dimo (Dhimo)                      Bua                                                   “          “           1
Cocea (Koçea)                       Attanasio Lecca (Leka)                   tenente                             2
Spiro                                        Polimergioca                                 nen – toger 1
(Polimer Gjoka)
Nicola (Nikolla)            Gicca Bielli (Gjika)                      toger                             1 ½
Giocca (Gjoka)               Zaene (Zane)                              nen – toger 1
Palasa                       Zacco (Zaho)                        Zorzi                                                     “          “           3 monedha ari
Per pjestaret qe jane nga familje jo te denja per t’u permendur edhe pse jane numeroze
vlen te shperblehen se paku me 7 monedha ari
Vuno                    Attanasio (Athanas)               Zurra                                                     kapiten                              3 monedha ari
Polimero                            Spiro                                                  toger                             2
Cristoforo (Kristofor)     Dima (Dhima)                                        “                            2
Costa (Kosta)                         Atanassi (Arhanasi)                       “                            2
Nicola (Nikolla)            Michele (Mikeli)                       “                            2
Spiridion                             Dima (Dhima)                                    “                            2
Attanasio (Athanas)        Gini (Gjini)                                kapiten                              2
Attanasio (Athanas)        Nestora                                                            nen – toger 1 ½
Niccola (Nikolla)          Andrea                                                                 kapiten                             3
Gicca (Gjika)                     Spiro                                                    toger                             2
Cristoforo (Kristofor)     Nestora                                     kapiten                             2
Attanasio (Athanas)        Giolecca (Gjoleka)                   nen – toger 1
Spiro                                       Andoni                                “         “           1
Elia                                           Laguri                                                        “         “           1
Lecca (Lek)                        Chireo (Qirjo)                                      “         “           1 ½
Nestora                                Giocatanasi                                      “          “           1
(Gjok-Athanasi)
Savo                                        Gorazzi (Goraci)                          “          “           1 ½
Costa (Kosta)                         Sciacco (Shaka)                  toger                              1 ½
Gicca (Gjika)                     Coegicca (Kogjika)                  “                            1 ½
Dimo (Dhimo)                      Dedagicca (Dedgjika)                      nen - toger  1 ½
Lavo                                        Andoni                                                        “         “           1
Dimo (Dhimo)                     Santo                        nuk u pagua, pasi u la ne dispozicion te S. M.
Liatos                        Elia                                             Cocca (Koka)                                kapiten                              3 monedha ari
Himara  Costa (Kosta)                                   Dimi Pristi                                       “                            3
Gicca (Gjika)                          Coevesci (Koroveshi)                     toger                             2
Zaccaria (Zakaria)        Menleo                                         “                            2
Dimo (Dhimo)                      Stratti Govazzi (Govaci)  “                              2
Elia                                           Dimalexi (Dhimoaleksi)           kapiten                                  3
Gicca (Gjika)                     Burbo                                                  toger                             2
Alexi (Aleks)                     Pristi                                                    toger                              2                                              Ianni (Jani) Spiro      Morcola (Morkola)                        “                            1
Elia Cristofor                         Morcola (Morkola)                        “                            1
Polimero Andrea         Varsi                                           kapiten                              1
Nestore Zaccaria         Varsi                                           “                            2
Nicola Zaccaria              Varsi                                          “                            2
Nicola (Nikolla)            Polimero                                    “                            6
Spiro Costa (Kosta)     Polimero                                      toger                              1                                                    Dimo (Dhimo)                         Vasili Polimero                                      “                            1
Dimo (Dhimo)                      Pani Ghionussi      (Gjinushi)       kapiten                                2                                                       Dimo (Dhimo)                               Ilzaena                                                          toger                              1
Ioanni (Jovan)                      Stragini (Stragjini)                           “                            2
Spiridione                           Bocci Gini (Boçi Gjini)                       “                            2
Pietro                                     Gicconi (Gjikoni)                          nen – toger  1 monedhë ari
Nicola (Nikolla)            Columba (Kolumba)                  toger                              2 monedha ari
Gieca                                      Cocaleschi (Kokaleshi)                  “                            1
Spiridion                             Spiro                                                 “                            2
Nicola (Nikolla)            Costa (Kosta)                              nen – toger  1
Stelio                                      Miciocesare (Miçoçezari)         toger                     2                                                          Teodoro                       Reggio (Rexho)                                        kapiten                              2
Ioanni (Jovan)                      Petrogini (Petrogjini)                      nen – toger  1
Spiro                                       Attanasi Muzzo (Muxo)            “            “           2
Stratti                                          Michele (Mikel)                        toger                              1 ½
Spiro                                        Cesargica (Çezar Gjika)             “                               1
Zaccaria (Zakaria)        Zaenagiocca (Zeno Gjoka)      “                               1 ½
Michele Nicolò                                 Pristi                                                            “                             1 ½
(Mikele Nikolò)
Stratti                                          Giocca (Gjoka)                                       “                            1 ½                                                   Vasilli                                                   Condalexi (Konda Aleksi)      “                               1 ½
Gicca Spiro (Gjika)       Dimostamo (Dhimostamo)         “                            1 ½
Stratti                                          Mantho                                                              “                            1 ½
Licursi
Likursi                       Muceo (Muço)                         Dima (Dhima)                                  kapiten                             3 monedha ari
Costa (Kosta)                         Tausi (Taushi)                                  “                            3
Giocca (Gjok)                        Cesare (Çezari)                                “                            3
Gicca (Gjika)                     Lazzari (Lazari)                        toger                             2
Stefano                                 Lasca (Laska)                                    nen – toger  1 ½
Lazaro (Llazar)                      Nestora                                                        “          “           1
Licca (Lika)                        Capo (Kapo)                                        “          “           1
Lasca (Laska)                         Marticoduli) (Martiko Duli)         “           “           1
Costa (Kosta)                         Niepristi (Nieprishti)                      “         “           1
Spiro                                       Giccapettani (Gjika Petani)          toger                              2
Dimo (Dhimo)                      Anastasi                               nen – toger 1
Martino                               Capuci (Kapuçi)                    “         “           1
Costantino (Kostantin)            Prifti                                           “          “           1
Lista e prindërve tëkadetave, qënjëkohesisht duhet tëpërfshihen nënumërin e regjistruar për gradimet dhe shpërblimet:
Stefano                                 Dulli                                                  kapiten                             4 monedha ari
Lago (Lako)                       Dassi (Dashi)                                       toger                              2
Prifti                                       Urano                                            kapiten                              3
Spiro                                        Bodini                                                         toger                              2
Gicca (Gjika)                     Spiro Lasca (Laska)                 kapiten                              3
Elia                                          Spiro                                             toger                              3
Nestore                                                  Casnezi (Kasneci)                       “                            3
Crisanto (Krisanthi)         Casnezi (Kasneci)                     kapiten                              5
Cumi (Kumi)                          Nina                                               “                            3
Zaccaria                                Casnezi (Kasneci)               “                            3
Zaccaria (Zakaria)        Andruzzi (Andruci)                      toger                              2
Pjestarët e parisëtëcilëve duhet t’iu jipen shperblime, pensione jetese, shpenzime udhëtimi per
t’u pergjigjur kerkesave te S. M (Sua Maesta – Madherise se Tij), jane emrat ne vazhdim:
Lukova   Stefano                             Cesare (Çezari)                                          1 monedha ari
Gicca (Gjika)                     Nestora                                                                                  1
Ploimero                             Niccolò (Nikolla)                                       1
Piqeras   Spiro                                    Ioanni (Jovani)                                                          1
Michael (Mikel)            Lazze (Laze)                                                        1
Costa (Kosta)                         Pixio (Piksio)                                                                 1
Nicco (Niko)                     Martini                                                                                  1
Qeparò              Gicca (Gjika)                  Zuppa (Zhupa)                                                                 1
Attanasi                                Luimei                                                                                 1
Dhermi             Nestora                              Neccio (Neçi)                                                                1
Spiro                                       Attanasi (Athanasi)                                          1
Nestora                                Ioanni (Jovani)                                                            1
Pano                                       Spirodedi                                                                   1
Dimitri                                        Grogini (Grogjini)                                           1
Giovanni (Xhiovan)        Nicca (Nika)                                                      1
Cristoforo (Kristofor)     Nina                                                                          1
Vuno                   Spiro                                    Cesare ()                                                                   1
Cesare                                         Duca (Duka)                                                       1
Pano                                        Pristi                                                                            1
Duca                                       Pristi                                                                             1
Gicca (Gjika)                     Ghioni (Gjoni)                                                                  1
Elia                                          Guma                                                                          1
Elia                                          Casa (Kaza)                                                             1
Dimo (Dhimo)                      Strutti                                                                                  1
Gicca (Gjik)                        Savococca (Savokoka)                                              1
Gicca (Gjik)                        Scetto (Sheti)                                                                   1
Dimo (Dhimo)                      Dedea (Deda)                                                                1
Dimo (Dhimo)                     Cesare Chiossi (Kiosi)                                              1
Cicea (Çiço)                      Colecca (Koleka)                                          1
Dimo (Dhimo)                      Ghiondedea (Gjondeda)                                      1
Cadossi, Dosco
Piluri                          Gicca (Gjika)                        Martiri                                                                                    3 monedha ari
Gicca (Gjika)                          Cippa (Çipa)                                                             1
Nicco (Niko)                     Giocamartirir (Gjok Martiri)                               1
Himara              Gicca (Gjika)                   Andrea                                                                                    1 monedhë ari
Gicca (Gjika)                     Iodori                                                                                 1
Stratti                                          Carami (Karami)                                            1
Nestora                                Varfilia (Varfi Ilia)                                                1
Dimo Dimichil                      Stragini (Stragjini)                                              1
Dimo Andrea                         Iorgo (Jorgo)                                                                1
Dimo (Dhimo)                      Andrealexi (Andrea Aleksi)                               1
Iorgo (Jorgo)                        Petragini (Petragjini)                                              1
Nestora                                Mexi (Meksi)                                                                 1
Spiro Elia                            Nestora                                                                                1
Nestora                                Dimil Zaena                                                              1
Marco Nicolò (Mark)    Menico             (Meniko)                                            1
Dimo Nestora                       Casnezi (Kasneci)                                    1
Vasilli                                           Micheli (Mikeli)                                              1
Nëvazhdim janëemrat e oficerave nga Kuçi dhe Dukati, tëcilet duhet tëshpërblehen, t’u jepen pensione jetese dhe shpenzime për udhetimet sipas vendeve tëposhtëshenuara dhe pse tëperzier mysliman dhe tëkrishterë, të gjithë janë dakort dakort t’i dedikohen S. M (Madherise se Tij):
Kuçi
Spiro                                        Kuro                                  kapiten                                                3 monedha ari
Conto (Konto)                      Mitro                                   toger                                                2
Serael                                          Dima (Dhima)                          “                                              1
Metto                                          Dima (Dhima)                          “                                              1
Pano                                       Spiro                                         “                                  1 ½
Gicca                                      Cota (Kota)                          “                                            1
Nano                                      Martiduca                            “                                           1
(Martin Duka)
Zoto                                         Pietri                                        “                                       1
Giaffer (Xhaferr)         Costa (Kosta)                        kapiten                                         3
Nano                                      Martiri                                           toger                                    1 ½
Izzo (Ico)                              Muceio (Muçaj)     “                                                1 ½
Gono                                      Ito (Hito)                              “                                          1 ½
Amet                                      Costa (Kosta)                           “                                        1
Spiro                                       Dodo                                        “                                       1 ½
Ali                                             Attanasi                               nen – toger                          1
Zenel                                      Matto                                            “           “                             1
Giulio (Xhulio)                     Costa (Kosta)                             “   “                             1
Dede                                       Conti (Konti)                            “   “                             1
Shpërblehet me 3 monedha ari edhe priftit Zakaria Kontatino si pjestar i parisë dhe i shkolluar i fshatit Kuçi.
Klasa e parë
Ducates
Dukati                       Ali                                         Sendali                              kapiten                                            3
Assan (Hasan)                      Isso                                              nen – toger                        2
Malio (Malo)                         Podaco (Podako)            “            “                        2
Cesare (Çezar)                      Ghioni (Gjoni)                          toger                                    2
Asco (Hasko)                         Celio (Çelo)                          “                                  2
Momo                                         Sinani                                                    “                                     2
Manlio                                                    Attanasi                              “                               2
Memisa (Memish)      Muntersani                       “                                  2
Klasa e dytë
Zappa (Zhapa)                       Lerideli                                                            1 ½
Zebro                                           Zeno                                                                         1 ½
Gicca (Gjika)                          Daico (Dajko)                                                               1 ½
Attanasio (Athanas)        Savo                                                                         1 ½
Ito                                             Senelli                                                                              1 ½
Stepo                                      Nellio                                                                            1 ½
Ghioni (Gjoni)                      Zacco (Zaho)                                                            1 ½
Attanasio                            Dimo (Dhimo)                                                                1 ½
Resul                                      Memo                                                                               1 ½
Klasa e tretë
Dukati
Braim (Ibrahim)          Cassani (Hasani)                            1
Polio                                       Ilia                                                                1
Matteo                                                   Sinani                                                           1
Attanasio (Athanas)        Machometi (Muhameti)                       1
Nicca (Nika)                      Dava                                                                 1
Giovanni (Xhiovan)        Gabili                                                                1
Shpërblime, që duhet t’u jepen fshatrave në brendësi të Provincës së Himarës, per
komunikimin me Albaninë për mbrojtjen e te rekrutuarve dhe për të lehtesuar rekrutimin:
Borsi        - Borshi        20 monedha ari
Drubaci   - Terbaçi         5          “
Vranista   - Vranishti       4        “
Kalaratos - Kallarati          3       “
PERMBLEHDJE
Shpërblime për paritë e fshatrave, përveç Kuçit dhe Dukatit, do t’iu jipen edhe prindërve të kadetëve, që u përmendën më sipër, ashtu si do të shpërbehne dhe paritë e këtyre vendeve:
Shpërblime, pensione jetese dhe shpenzime udhëtimi për fshatart e përmendura: 40 monedha ari
Shpërblime pensione jetese dhe shpenzime udhetimi Kuçi dhe Dukati                       141  “
Shpërblime për ipeshkëvinë dhe priftërinjtë:                                                                    10   “
Shpërblime per fshtarat Borsh, Tërbaç, Vranishta dhe Kallarati                                    32   “
Ky dokument është i shoqëruar me një shënim të gjatë, për mënyrat dhe kriteret e pagesës të shpërblimit.
E gjithë kjo proçedurë është miratuar me respektin e duhur, është ndjekur me durim të madh dhe firmosur
në Himarë më 29 qershor 1794
Giovanni Spiro e Costantino Casnezi
Xhiovan Spiro dhe Kostantin Kasneci
Ky dokument është i shoqeruar me një korespondencë të gjatë letrash të shkruara në Albania nga togeri D. Xhovan Spiro dhe D. Kostantin Kasneci, dërguar mareshallit Naselli me 3 shtator 1791.
Korespondenca u vazhdua më tej, me letra të shkruara nga toger Xhovan Spiro, i Regjimentit Maqedonia i
Mbretërisë së Napolit, dërguar mareshallit Naselli. (16)
Vijon ….. 

Comments

Popular posts from this blog

Topografia e fshatit Pozheran

NDËRSA SODIT

Trinomi i ullinjve në Piqeras.(Ulliri i Lotëve , Ulliri i Qishës , Ulliri i Cilos.)